Lene Aastrøm startede sin motorsportskarriere i 2018 – samme år som hendes kæreste Lasse Truelsen byggede en bil til hende, og hvor eventyret for alvor tog fart. De har deltaget i nogle af de mest ikoniske vintageløb, herunder Pendine Sands Hot Rod Races i Wales, Rømø Motor Festival herhjemme og det legendariske Munkebjerg Hill Climb.
Netop Pendine Sands i Wales er særlig spændende, da det er et historisk løb. I 1920’erne blev der sat flere hastighedsrekorder på den lange sandstrand, som også kostede andre livet.
Parrets fremtidsplaner tæller blandt andet Bonneville Speed Week i Utah, hvor Lene Aastrøm skal køre på den legendariske saltørken, og den udtørrede sø El Mirage Lake i Californien. Her minder bilerne og motorcyklerne om raketter og kan komme op på 600 km/t. Lene Aastrøm debuterer på en specialbygget motorcykel i 2026.
”Bonneville er det ultimative. Det er det sted, hvor de hurtigste biler i verden har sat rekorder, og hvor historien virkelig lever. For mig handler det ikke om at sætte en rekord, men om at opleve det og mærke den magi, der omgiver stedet,” siger hun.
Lene Aastrøm kører blandt andet i en 93 år gammel Ford A Special – en bil, der er skabt til at give konkurrenterne kamp til stregen. Karosseriet blev håndbygget i 2018 af Tailfeather Racing efter gamle specifikationer fra førkrigstiden. Bilen er en sand perle, men den kræver også teknisk snilde og vedholdenhed at holde den kørende.
Bilen er baseret på et Ford Model A-chassis fra 1930’erne. Under motorhjelmen finder man en klassisk fircylindret Ford-motor, som er tunet til at yde mere end den originale fabriksopsætning. Aerodynamikken spiller også en rolle – karosseriet er håndbygget i aluminium efter gamle racerprincipper for at minimere luftmodstanden, mens hjulene er smalle og høje, som det var standard i perioden
I Wales gav Lene Aastrøm og Lasse Truelsen et løfte om at få bilen op på 90 miles i timen (144 km/t).
”Vi er kommet med på en plakat, hvilket er skidesjovt, men det er også et løfte om, at vi kommer og kører 90 miles næste gang,” fortæller Lasse Truelsen. ”Det er virkelig hurtigt ned ad en strand – og i sådan en gammel bil!”
En af de største oplevelser for Lene Aastrøm har været at deltage i løb på Pendine Sands, hvor den 11 km lange strand er en af de mest ikoniske baner for vintagemotorsport.
”At køre på Pendine Sands er en helt speciel følelse,” fortæller hun. ”Sandet er hårdt pakket, men det forandrer sig hele tiden afhængigt af tidevandet og vinden. Man skal lære at læse underlaget og tilpasse sin kørsel efter det. Og så er der selvfølgelig historien bag det hele. Her har de store kørt før os, og der er noget helt særligt ved at være en del af den tradition.”
Parret har indtil videre deltaget i Pendine Sands Hot Rod Races hele tre gange. Her er banen lang for at opnå maksimal hastighed, og efter andet år blev der den høje hastighed sat en styrtbøjle på bilen.
”Jeg blev faktisk bange, da Lene kørte på banen,” indrømmer Lasse Truelsen. ”Man har ikke seler på, så hvis man vælter med den opbygning, hvor det hele er så let, så krøller det sammen.”
Efter at have sat denne styrtbøjle på kører bilen ikke bare bedre – det er også mere sikkert. ”Den giver os noget mere stabilitet, og man har det godt, når man sidder der,” fortæller Lene Aastrøm.
Det er ikke bare sådan lige at tage til disse ræs i udlandet. For at komme til Wales skal parret bruge 2-4 dage hver vej. En anden udfordring er, at reglerne skifter fra år til år.
Parret oplevede et år at få kasseret bilen, da den ikke opfyldte de nye regler, der var blevet sat op.
”Jeg er selvfølgelig sur på mig selv, men jeg havde ikke fået det at vide, og jeg havde ikke sat mig nok ind i det,” indrømmer Lasse Truelsen.
Det særlige ved parrets biler er, at de ikke altid bare transporterer dem til løbene på trailer – de kører dem også selv. For Lene Aastrøm handler det ikke blot om at køre hurtigt – det handler om oplevelsen. Derfor vælger de ofte at køre bilerne til løbene i stedet for at transportere dem på trailer. At kunne køre bilen fra hjemmet til løbet, deltage i racet og derefter køre hjem igen er en drøm, de allerede har realiseret flere gange.
Mens strandræs handler om at presse bilen til dens maksimale hastighed på en flad sandflade, kræver hill climb en helt anden tilgang. Munkebjerg Hill Climb er det mest krævende løb herhjemme, hvor præcision, acceleration og teknik spiller en afgørende rolle.
Parret elsker begge dele, men de indrømmer, at de tekniske aspekter ved hill climb giver en ekstra dimension til deres kørsel. Lasse Truelsen har en skarp sans for bilens opsætning og justerer konstant detaljer som hjulstørrelse, motoropsætning og affjedring for at opnå de bedste resultater.
Både i hill climb og på stranden i Wales køres der enkeltstart, hvilket giver et bedre fællesskab mellem deltagerne.
”Når du kører enkeltstart, så er det et helt andet fællesskab, fordi du ikke kører imod andre end dig selv,” siger Lene Aastrøm.
Parret opfordrer alle, der drømmer om at køre historisk motorsport, til at tage en rallylicens.
”Hvis du vil være med til hill climb eller historiske løb, så skal du have en licens. Det er faktisk ikke så svært at tage – du melder dig bare til kurset, og så har du det på en dag,” forklarer hun.
Kurset, som ofte afholdes i marts, giver deltagerne den nødvendige viden om sikkerhed, regler og teknisk forståelse for sporten. ”Det tager én dag, og så har du det hele på plads. Og så skal du selvfølgelig have en bil af den rigtige årgang – men det er faktisk slet ikke så uoverskueligt at komme i gang,” siger Lene Aastrøm. ”Fællesskabet er fantastisk, og du lærer en masse bare ved at snakke med folk.” Med et imponerende CV af løb bag sig stopper parret ikke her. De har allerede nye planer, der inkluderer endnu flere hill climbs, måske et historisk rally, en tur til USA og selvfølgelig flere vintagestrandrace.
Tekst: Amalie Litke. Foto: Stefan Sell.
Denne artikel er bragt i Autosport #2/2025. Autosport er Danmarks eneste dedikerede bilsportsmagasin, og du kan modtage det ved at blive medlem af en af klubberne i DASU. Find din klub her.