Nicklas Nielsen er den tredje danske kører, der vinder 24-timersløbet på Le Mans. Sammen med medkørerne Antonio Fuoco og Miguel Molina sikrede den 27-årige dansker sig sejren i det legendariske løb efter et døgn med masser af udfordringer.

Ferrari AF Corse med nummer 50 blev kørt over målstregen af 27-årige Nicklas Nielsen med 14 sekunder ned til Toyota med nummer 7 og holdkammeraterne fra Ferraris nummer 51 på det nederste podietrin. Gennem hele løbet havde Ferrarien været med i topkampen, men til sidst blev kampen til en duel mellem Nicklas Nielsen og Jose Maria Lopez i Toyota GR010 #7. Og duellen blev nervepirrende. Danskeren havde mindre brændstof tilbage end rivalen, og det kunne godt være blevet kritisk, men han holdt føringen, selv om Jose Maria Lopez fik ædt noget af forspringet og kun blev slået med 14,2 sekunder. Da de tre bedste hold var på podiet, holdt Nicklas Nielsen takketale på italiensk, hvor han takkede teamet, Ferrari, venner og familie.

“Det var et langt løb,” fortalte Nicklas Nielsen ved den efterfølgende pressekonference. “På et tidspunkt havde vi et problem med den anden dør, som var sprunget op, og der troede vi, at løbet var tabt. Jeg vidste, at vi havde farten til at vinde, men den sidste omgang var lang. Meget lang. Det er simpelthen fantastisk at vinde dette løb.”

Nicklas Nielsen er den blot tredje dansker til at løfte det største trofæ på Le Mans efter John Nielsen i 1990 og Tom Kristensens ni sejre.

“Et kæmpe tillykke til Nicklas Nielsen med sejren, Danmark er nu for alvor tilbage i toppen af Le Mans, og Nicklas er heldigvis ikke eneste danske kører, der kæmper med om sejrene. Det er et kæmpe tillidsvotum, at Nicklas både startede i Ferrari #50 og fik lov at slutte løbet og tage det ternede flag. Et stort tak til alle dem, der har støttet de danske talenter gennem årene – det her er resultatet af det arbejde,” siger Henrik Møller-Nielsen, formand i DASU.

Mikkel O. Pedersen fik også den unikke oplevelse at se folkehavet af fans under sig fra Le Mans’ podium, da han sammen med Dennis Olsen og Giorgio Roda kørte Proton Competitions Ford Mustang #88 i mål på tredjepladsen i GT3-klassen. For racerkøreren fra Struer var tredjepladsen forløsende. I sine to hidtidige optrædender i 24-timersløbet på Le Mans er hans bil begge gange udgået inden midnat, ligesom Proton Competition i de årets tre hidtil kørte afdelinger af World Endurance Championship har haft store problemer med teknikken i den amerikanske sportsvogn. For Oliver Rasmussen blev der også tale om et podiegensyn. Sammen med Jenson Button og Phil Hanson sikrede han i Hertz Team Jotas Porsche 963 #38 andenpladsen blandt Hyperklassens privatkørere. Det er anden gang, han er på podiet, efter at han i 2022 blev nummer tre i LMP2-klassen.

For Oliver Rasmussen blev der også tale om et podiegensyn. Sammen med Jenson Button og Phil Hanson sikrede han i Hertz Team Jotas Porsche 963 #38 andenpladsen blandt Hyperklassens privatkørere. Det er anden gang, han er på podiet, efter at han i 2022 blev nummer tre i LMP2-klassen.

Alle danskerbiler gennemførte

Der blev sat danskerrekord i årets 24-timersløb på Le Mans. Godt nok var antallet af kørere en tangering af de 13, som var til start sidste år, men hele 12 biler med danskere ombord var til start. Ikke nok med at det var rekord. Imponerende var det også, at alle 12 biler gennemførte løbet, og selv de biler, som røg ind i problemer, var ikke hægtet af feltet, sådan som man tidligere har set.

Som bekendt sluttede Hypercar – og dermed generalklassementet – med sejr til Nicklas Nielsen og hans teamkammerater i Ferrari 499P #50, men også Michael Christensen var med sine kolleger i Porsche 963 #5 lørdag aften i front for løbet, indtil en forkert dækstrategi i regnvejr sendte dem tilbage i feltet. Det blev dog til en sjetteplads på omgangshøjde med vinderne.

Oliver Rasmussen blev med Phil Hanson og Jenson Button nummer 9 generelt i Hypercar og holdet i Hertz Team Jotas Porsche 963 #38 sluttede som næstbedste private hold. Peugeot Sports to 9X8-modeller var aldrig med helt fremme, og Peugeot #93 med Mikkel Jensen sluttede på 12. pladsen, to omgange efter vinderen.

LMP2

LMP2 var klassen, hvor ingen danskere kom podiet, selv om det længe havde set ud til det. I Cool Racing #37 havde Malthe Jakobsen sammen med Lorenzo Fluxa og Ritomo Miyata i flere perioder ført klassen, og alle danske tilskuere tog det for givet, at trioen ville blive bedste danskerbil i LMP2. Men i de afsluttende timer blev bilen stadigt langsommere og måtte til sidst en tur i garagen for at kunne slutte løbet. Trioen endte således blot som nummer 12, otte omgange efter United Autosports vinderbil, og blev dårligst placerede danskerbil i LMP2.

Bedste danskerbil i klassen blev i stedet noget overraskende Cool Racing #47 med Frederik Vesti, Naveen Rao og Matthew Bell. Overraskende fordi bilen allerede efter få omgange lørdag eftermiddag måtte i pit for at få skiftet en defekt køler, så den lå fem omgange efter den førende. Trioen endte dog som nummer 10 foran Nielsen Racing #24 med David Heinemeier-Hansson, Fabio Scherer og Kyffin Simpson.

GT3

I GT3 kom Mikkel O. Pedersen sammen med Giorgio Roda og Dennis Olsen på podiet, da de i Ford Mustang #88 sluttede som nummer 3 generelt, men også andre danskerbiler bejlede til podiepladser. Det gjaldt ikke mindst Inception Racings McLaren 720S LMGT3, hvor Frederik Schandorff i de første timer i sikker stil førte klassen, indtil en utæthed i kølersystemet betød, at bilen måtte en tur i garagen. Vinderchancerne var herefter udspillet, men sammen med Brendan Iribe og Oliver Millroy blev danskeren nummer 13, seks omgange efter vinderbilen.

Sammen med Sarah Bovy og Rahel Frey kørte Michelle Gatting sit sjette Le Mans, og selv om hun atter gennemførte, manglede trioen fra Iron Dames det sidste for, at danskeren kunne aflægge sit første podiebesøg. Det blev til en femteplads i den i VM-sammenhæng nye Lamborghini Huracan, som i perioder lå i top 3.

18-årige Conrad Laursen fik sammen med sin far Johnny og amerikaneren Jordan Taylor sin Le Mans-debut i Spirit of Race / Formula Racings Ferrari 296 GTB #155, hvor han imponerede med sin hurtighed. Således satte den danske teenager den hurtigste omgangstid af alle i GT3-klassen på vej mod en slutplacering som nummer 8 i klassen. Ikke overraskende var Marco Sørensen klart hurtigste Aston Martin-kører hen over weekenden i D’Station Racings Aston Martin #777, men at bilen blot blev nummer 9 i GT3-klassen, skyldtes de to medkørere Satoshi Hoshino og Erwan Bastard.

Se resultatet af 24-timersløbet på Le Mans her.

Foto: Morten Alstrup