Igennem flere år har Erik Bødstrup Rasmussen siddet ved siden af Finn Kristensen, når de har turneret ikke bare land og rige rundt, men også deltaget i historiske pålidelighedsløb i udlandet. I Finn Kristensens orange Ford Escort Mexico deltog de sidste år i bl.a. Ypres Historic Regularity og Belgian Westhoek Classic. Men medlemmet af Skanderborg og Omegns Motor Klub har også sin egen racerbil.

”Det er en Autobianchi Bianchina fra 1960, og min model hedder Cabrio Coach på grund af foldetaget,” fortæller han.

Det er snart 30 år siden, at Erik Bødstrup Rasmussen anskaffede sig den diminutive bil.

”Dengang kørte jeg rally sammen med Poul Weinreich, som havde bilen stående ude bagved i et skur, hvor den var dækket til med tre presenninger og fire tæpper,” fortæller Erik Bødstrup Rasmussen. ”Poul havde holdt bag ved den i et lyskryds i Aarhus og kikkede nærmere på den. Og så stoppede han ejeren og købte den.”

Erik Bødstrup Rasmussen endte med at overtage den røde og sorte Autobianchi med foldetaget.

”Jeg havde en Fiat 500, som jeg havde problemer med at indregistrere, fordi den var kommet fra Italien, men uden papirer,” forklarer ham. ”Så den byttede jeg til fordel for denne her i 1996 eller 1997. Så gik der et års tid med at få den gjort færdigt og få den indregistreret.”

I de følgende år blev den italienske minibil anvendt som sommerbil, når familien tøffede rundt til forskellige træf i det østjyske. Men mange oplevede også bilen på den lokale genbrugsplads, hvor den blev fast gæst.

”Den var fantastisk til at transportere pap til containerpladsen med, for når du slår taget ned, er der uanede mængder af plads,” siger Erik Bødstrup Rasmussen. ”Det er faktisk først i de sidste 15 år, at jeg er begyndt at passe lidt mere på den, end jeg gjorde i starten.”

Men selv han begyndte at skåne sin gamle bil, skulle den stadig bruges. Ikke bare til en sommertur med kalechen slået ned, men også til motorsport.

”Pålidelighedsløb var nok noget af det første, jeg kørte med den,” siger han. ”Det startede med et Midnight Run, hvor jeg deltog med bilen som den var. Da det blev mørkt, var det ligesom at slukke lyset. Det er jo en italiensk bil. Der er dårligt lys på den.”

”Vi kørte forkert et sted og så skulle vi bakke. Og da der slet ikke var noget lys på bilen, skulle observatøren ud for at guide mig tilbage.”

Oplevelsen med den rødsorte Autobianchi i mørket skræmte ikke Erik Bødstrup Rasmussen. Som en erfaren herre i sporten forberedte han sig bare bedre til næste udgave af løbet.

”Jeg satte ekstra projektører på, men så løb bilen tør for strøm, for så brugte den for meget strøm. Der er jo dynamo på sådan en bil som denne. Den har ingen generator, så den kunne ikke producere strøm nok til lygterne,” indrømmer han om sit fejlslagne forsøg på at gøre det bedre i sin anden start med bilen. I de seneste par år har Erik Bødstrup Rasmussen brugt bilen til at deltage i forskellige hill climbs.

”Det er en udfordring, hvis vi skal op ad bakke,” siger han underfundigt. ”Så sent som sidste år deltog jeg i Munkebjerg Hill Climb, hvor min søn var med. Vi er sammen om dette, og han skal også med, selv om andre mener, at man skal sparke sin co-driver ud for at spare vægt. Vi blev nummer to eller tre. Altså fra bunden … Så vi har ikke været bagest endnu.”

”Men til et løb i Silkeborg blev der skudt et foto, hvor hjulene nærmest ikke rørte jorden…”

Vi kommer ikke uden om selve konkurrencekøretøjet. For racerbil er vel næppe en betegnelse, man kan sætte på den 65 år gamle Autobianchi Bianchina.

”Den kan jo hverken styre eller bremse,” melder ejermanden blankt ud. ”Der er fire tromlebremser og så et lidt ledeløst styretøj.”

Motoren trækker heller ikke de store overskrifter.

”Det er den første serie af Fiat 500-motoren med 469 cm3 og 16 hestekræfter originalt. Den vejer vist 470 kilo, før man sætter sig ind i den,” siger Erik Bødstrup Rasmussen. ”Jeg får masser af smil fra folk, men de er i tvivl, hvorvidt det er en Goggomobil. De skal hen at kikke nærmere på den, hvor de ser, at der står Fiat på emblemet foran. Og det er jo fordi, at den er lavet i samarbejde med Fiat-fabrikkerne. Det er sjældent, at folk opdager, at det egentlig er en Autobianchi.”

Bilens beskedne størrelse giver også udfordringer og oplevelser. ”Jeg har kun fundet én autotrailer, som jeg kan køre bilen på, fordi traileren har smallere slisker, så bilens hjul kun stikker en centimeter ind over indersiden på sliskerne. Jeg har endnu ikke fundet en almindelig Brenderup- eller Variant-autotrailer, som den kan køres op på,” siger Erik Bødstrup Rasmussen og ler. ”Jeg har fået den synet mange gange, men jeg tror kun, at den én gang har været på en firsøjlet lift, fordi liften skulle samles, og det gad synsmanden ikke. Så han syner den bare på gulvet i synshallen…”

Denne artikel er bragt i Autosport #1/2025. Autosport er Danmarks eneste dedikerede bilsportsmagasin, og du kan modtage det ved at blive medlem af en af klubberne i DASU. Find din klub her.