José Maria López sikrede sig i weekenden VM-titlen før tid, da han vandt første løb på Suzuka-banen.

I dagens første løb i 11. afdeling af WTCC, som blev afviklet søndag morgen, netop på Suzuka racerbanen – og som i øvrigt fandt sted i strålende sol – formåede argentineren José Maria López at køre VM-titlen i hus.

Han var først over målstregen i sin Citroën C-Elysée WTCC, efter at have ført fra pole-position, og opnåede derved så mange points, at han ikke længere ville kunne indhentes i årets verdensmesterskab. Efter dagens første løb resterede der endda fortsat tre VM-løb – det andet løb på Suzuka og de to, der indgår i sæsonfinalen i Macau om to uger – men på grund af sit store forspring kan López nu kalde sig verdensmester.

Suveræne Citroën

Den eneste af rivalerne, der forud for løbene i Japan, havde en matematiske chance for at vinde VM-titlen, var team-kammeraten hos Citroën, nemlig 2013-verdensmesteren Yvan Muller. Han var udsat for en sjælden punktering, som satte ham ud af spillet. Derpå kunne Tom Chilton i Chevrolet opnå 2. pladsen i løbet foran den 9-dobbelte rallyverdensmester, franskmanden Sebastien Loeb, der også kører Citroën.

For López var VM-titlen en enestående triumf. 2014 var hans første år i WTCC efter et mislykket forsøg på at opnå et Formel 1 sæde. Han debuterede for Citroën, der også er ny i WTCC (og opnåede VM-titlen allerede efter 10. VM-afdeling), og besejrede såvel den 4-dobbelte verdensmester, Yvan Muller og Sebastien Loeb – som oven i købet kørte i samme biler. Bedre kunne det ikke gøres.

Hondas betydningsfulde sejr

Citroëns mærkerival i WTCC er japanske Honda. For Honda var VM-afdelingen i hjemlandet af dobbelt stor betydning. Og selvom det over året har knebet lidt med at følge Citroën’ernes tempo, har Honda været i stand til at vinde løb, både for nylig i Kina og nu også på hjemmebane.

Den italienske kører, Gabriele Tarquini tog nemlig sejren i Race 2 på Suzuka banen i sin Honda Civic WTCC. Også han startede fra poleposition og førte ganske enkelt fra start til mål. Det var også en Chevrolet, der blev nr. 2 i Race 2, kørt af serberen Dusan Borkovic, mens Honda-køreren Norbert Michelisz fra Ungarn blev nr. 3. Bedste Citroën kom i mål på 5. pladsen med Yvan Muller i førersædet.

For Honda var sejren også vigtig set i lyset af, at den japanske fabrik i 2015 overtager motor-leverancen til McLaren Formel 1 teamet. Deltagelsen i WTCC indgår i det kompleks af aktiviteter, der er med til at underbygge fabrikkens store engagement i international motorsport.

Både i Race 1 og Race 2 blev der skrevet motorsportshistorie, for José Maria López er den første argentiner i 57 år, der kunne bringe en officiel FIA VM-titel til sit hjemland. For 57 år siden var det den legendariske 5-dobbelte Formel 1 verdensmester, Juan Manuel Fangio, der klarede den opgave. Og i Race 2 var det første gang nogen sinde, at en serbisk racerkører var på podiet i et officielt FIA VM-løb.

Yokohama-mesterskabet

I mesterskabet for privatkørere, det såkaldte Yokohama Driver’s Trophy, så man i Japan en ny vinder: John Filippi fra Spanien vandt Race 2 i sin SEAT, men i Race 1 var det ”business as usual” for tyskeren Franz Engstler (BMW), der vandt, stort set som han plejer.

Sæsonfinale i Macau

Selvom årets mestre er fundet, resterer der fortsat en yderst udfordrende finaleafdeling. Den finder sted på den krævende bybane, Circuita da Guia, i Macau d. 16. november og de efterfølgende placeringer er endnu ikke afgjort, så der er nok at køre om.