Når man går og drømmer om en ny bil, en dejlig rejse eller noget andet, som kræver, at man har en opsparing, begynder man ofte at misunde personer, som man tror har en langt større opsparing end en selv. Ofte vil man ønske, at man havde lige så mange penge som fx en berømt racerkører. Faktum er dog, at høj løn ikke nødvendigvis resulterer i høj opsparing.

Høj lån giver højt forbrug

Det vil ofte hænge sådan sammen, at jo højere løn man får, jo højere vil ens forbrug være. At man tjener mange penge, er derfor ikke ensbetydende med, at man har en stor opsparing, da man helt automatisk vil sætte sit forbrug op, hvis man får en lønstigning. Man kan hurtigt få storhedsvanvid, hvis man har en høj løn, hvilket vil sige, at man vil have det største og det bedste af alt ting. Dette vil tære enormt på ens opsparing og hvis man derimod er mere ydmyg omkring sine penge, kan man godt få en høj opsparing, selvom man ikke tjener en formue.

Lån

Hvis man tjener mange penge, kan man fristes til at bruge sin opsparing i stedet for at optage et lån. Man skal dog huske at tænke på, hvad man ville have kunne få i afkast, hvis man i stedet for havde investeret pengene. I perioder med økonomisk opsving, kan det ofte bedre betale sig at låne penge til at finansiere et forbrugsgode i stedet for at benytte sin egen opsparing. Dette skyldes, at renten på lånet kan være lavere end den rente, som du kan opnå på din investering. Dette er derfor værd at undersøge. Går du og drømmer om en ny bil, vil du hurtigt kunne få et overblik over, hvad der bedst kan betale sig ved at benytte en sammenligningsside. Ved at besøge en af disse side, kan du få et overblik over, hvad det koster at låne til bil eller andet, som du går og drømmer om.

Stabil indkomst

Hvis man har en stabil indkomst, vil det være langt nemmere at opstille et budget og på denne måde finde frem til, hvor meget man vil spare op hver måned. Har man derimod en ustabil indkomst, hvilket racerkørere kan have, kan det hurtigt blive svært at styre sin økonomi. Hvis man som racerkører derfor tjener rigtig mange penge på nogle tidspunkter i løbet af året, men på andre tidspunkter ikke tjener så meget, så kan det være svært at nedsætte sit forbrug i de perioder, hvor man ikke tjener lige så meget. For mange mennesker vil dette betyde, at man begynder at bruge af sin opsparing til at finansiere forbrug, hvilket alt andet lige vil nedbringe opsparingens størrelse.