Det har været et langt 2011 uden meget kørsel – oven på et sparsomt 2010 – for danske Johan Jokinen. Formelkøreren har trods solide resultater i FIA Formula Two og Formel 3 tabt terræn i forhold til flere af sine kollegaer, når det kommer til karrieren.

Ikke desto mindre arbejder det danske talent stadig på fuld damp for at komme tilbage på banen og realisere sin drøm. Senest har han meldt ud, at der fra 2012 skal konkurreres i Formula Renault 2.0 i Eurocuppen sammen med det danske team KEO Racing.

Racemag har talt med den danske kører om hvordan fremtiden ser ud og hvilke tanker man som ung racerkører går og trækkes med.

Racemag: Hvordan ser det ud med kørslen lige nu?

Johan Jokinen: Det er ikke blevet til meget kørsel for mig i den nye Formel Renault sammen med KEO Racing. Det er fortsat sparsomt med penge for mig, så jeg må vente til de officielle tests om et par måneder til for alvor at få kørt nogle kilometer. Det eneste det er blevet til før testforbuddet træder i kraft den 1. januar er nogle omgange på Valencia i sidste uge i sammenhæng med de testdage for FR2.0 og Formel 3 som ifølge tradition bliver kørt midt i december, og hvor de fleste markerer sig før alle går i vinterhi

Hvordan gik testen så?

Desværre fik jeg ikke kørt så meget som jeg gerne ville, men med mit budget er det svært at være utaknemmelig for de omgange man får. Hvor resten af feltet lå og kørte i 3 dage med flere sæt nye dæk måtte jeg begrænse mig til 14 omgange på friske dæk. Men når alt kommer til alt fremstår det så meget stærkere at jeg med blot de få omgange fortsat havde den hurtigste tid af de testende efter 2 dage! BRDC Autosport Award-vinderen fra i år, Oliver Rowland nåede dog på tredjedagen til sidst at slå min tid, men jeg føler klart at jeg fik vist min farlighed og kan gå vinteren i møde med ro i sjælen.

Du har tidligere kørt i serien – godt nok i den ældre bil – giver det dig en fordel?

Den nye bil minder meget om den gamle og serien er stadig den samme med høj kvalitet af unge kørere, så det er klart at det at jeg tidligere har kørt klassen giver mig et vist overblik. Til gengæld er der flere af dem der kører, som har haft 5 gange så meget tid i en bil over de sidste 2 år i forhold til mig, så jeg føler ikke, at jeg er i en bedre position på nogen måde, selvom det ville have være fedt! Men med det KEO Racing og jeg præsterede i Valencia sidste mandags ved de også, at det kan blive farligt for dem når først de officielle tests er overstået og sæsonen begynder.

Reelt er Formula Renault 2.0 som at tage et skridt tilbage – synes du det?

Det er klart, jeg gerne ville kunne avancere i klasserne og ikke være nødt til at tage tilbage til en klasse, jeg også kørte for nogle år siden. Man må tage hvad man kan få fingrene i, og jeg priser mig lykkelig for at komme ud med KEO Racing. Potentialet i teamet er enormt, jeg ved det, for jeg har været forbundet med dem i mange år. Det, der har manglet, har været en topkører der kan levere – forhåbentlig kan vi sammen komme videre mod vores respektive mål gennem 2012-sæsonen. Jeg går efter at vinde mesterskabet og de 500.000 Euro, der følger med førstepladsen. Det skal bringe mig videre til Formula Renault 3.5, der er en af de store feeder-serier til Formel 1. I bund og grund handler det for mig om at sidde i en bil og gøre det jeg gør bedst og sørge for at elske hver omgang jeg kører. Det er der mange der ikke gør, ved jeg, og engang satte jeg heller ikke pris på det på sammen måde som nu. Det har alt sammen gjort mig til en bedre kører.

Worst case scenario – hvis du ikke kommer ud at køre, hvad så? 

Hvis det helt slemme skulle ske og jeg pludselig alligevel ikke skulle sidde klar til første løb næste år er der ikke andet end bare at klø på indtil jeg sidder permanent i en bil igen. Jeg er klar over der findes andet end formelbiler og der også er kamp om de pladser. Jeg vil også med glæde hoppe over i en bil med tag på, som jeg sagde før, handler det om at sidde i en bil og gerne så meget jeg kan. Jeg kan kun lægge mit fokus et sted af gangen, og det er stadig på formelbilerne og så kæmpe videre i håb om at lykken en dag tilsmiler mig eller at jeg vinder i lotto. Der er ikke rigtig blevet tænkt på en plan B endnu.