Efter Brasiliens Grand Prix og Sebastian Vettel havde vundet sit tredje VM, så begyndte polemikken straks om tyskeren undervejs havde overhalet Kamui Kobayashi i en gul flagzone.

Årsagen til det har været diskuteret, er, at det kunne have ændret udfaldet af hvem, der blev verdensmester. Faktum er dog, at løbets race-stewards ikke tog episoden op, og at Ferrari ikke valgte at indgive en protest.

SkySports viste Allan McNish, hvordan der er gult flag, da Vettel overhaler Kobayashi. Men trods det ligner signalering med gule flag, så er det altså ikke tilfældet.

Det kræver dog en nøje gennemlæsning af FIAs regulativer. Af FIAs Appendix H afsnit 2.4.1. der fremgår det, at flagposterne kan suppleres eller erstattes af lamper på banen. Afsnit 2.4.3 omhandler brugen af rødt, gult, grønt, blå og hvidt flag – hvor det fremgår af underafsnit 2.4.3.1, at lamperne skal blinke med 3-4Hz. Traditionelt bruges førnævnte flag ved, at der vinkes med dem jf. afsnit 2.4.5.1 b – blinkene skal udgøre denne bevægelse. Før overhalingen ser man netop, at lamperne blinker gult, og ophæves med en grøn lampe.

Herefter kommer der en række lamper, der viser gult, men ikke blinker – og det er netop blinkene eller mangel på samme i dette tilfælde, der er årsag til forvirringen. Se 5 minutter og 30 sekunder inde i klippet fra SkySports. FIA regulativ 2.4.3.4 i appendix H, forklarer, hvordan lamperne også kan bruges til at vise det gul/røde flag, der betyder glat overflade. Sammenholdes det med afsnit 2.4.5.1 c, der gælder brugen af det gul/rød stribede flag, så fortæller regulativet at dette flag skal vises uden der vinkes/uden bevægelse.

FIAs reglement fortæller ikke specifikt, hvordan lamperne skal indikere det gul/røde flag, men at det skal fremgå af Suppplementary Regulations of the race jf. afsnit 2.4.3. Disse supplerende regulativer er både teams og kørere blevet gjort opmærksomme på i forbindelse med løbet, og derfor kom der ingen protester fra hverken Sauber eller Ferrari – og løbets race-stewards valgte ikke at gøre denne hændelse til en race incident. Suppplementary Regulations fra løbet ligger ikke offentligt tilgængelige. Men de gule lamper, har altså vist det gul/røde flag (regnvåd bane i dette tilfælde), når de permanent har lyst gult, og her er det tilladt at overhale imens.

Tom Kristensen var blandt de race-stewards, der traf den korrekte beslutning, at der ikke var tale om overhaling i gul flagzone.

Årsagen til at lamperne blev anvendt, var at der på denne del af banen ikke var fysiske flagposter.