Årets sidste rally i IRC-mesterskabet har ingen betydning i mesterskabssammenhæng. Kris Meeke er allerede kåret som mester, men alligevel er der lagt op til at sæsonen sluttes af med en spændende dyst.

Et kig på startlisten viser tydeligt, at mesterskabet er afgjort. Bortset fra den nykårede mester, Kris Meeke, er der ikke en eneste af de øvrige kørere, som har været med oppe foran i mesterskabskampen, der stiller til start. Umiddelbart lover det ikke godt for et spændende rally, men det kan nu alligevel meget vel blive tilfældet.

Kris Meeke er fra Nordirland og har været støttet af Peugeot Storbritianien i år, så de har naturligt nok en stor interesse i at vise flaget på hjemmebane. Og heldigvis er der adskillige kendte – og kommende kendte – britiske navne som har valgt at tage kampen op med Meeke i Skotland.

Først og fremmest har vi Guy Wilks, som i år også har deltaget i adskillige IRC-rallies bag rattet af den nye Proton S2000. Resultatmæssigt ikke med den helt store succes – bilen har haft lidt børnesygdomme og han har også været ramt af punkteringer og andre småting på kritiske tidspunkter. Men denne gang er Proton’en skiftet ud. Guy Wilks kører i en Skoda Fabia S2000 – en bil, som i hænderne på Jan Kopecky og Juho Hanninen har været den største trusse mod Kris Meeke i år.

Proton er også på startlisten med ny kører. En kører, som vil være uhyre populær blandt rallyfans ude på prøverne. Han bærer nemlig det legendariske McRae-efternavn. Det er Alister McRae – Colin McRae’s bror – som har fået chancen med den nye bil og det bliver spændende at se, om han kan få Protonen i mål på en topplacering.

Et spændende – og relativt nyt – navn på startlisten er irske Keith Cronin. Han har i år vundet det britiske mesterskab med i en hård kamp med den tidligere mester, Mark Higgins, og han skal nu gøre sit første forsøg i en Super 2000 bil. Han stiller op i en Abarth Grande Punto og hans målsætning er ikke så meget at være helt i front i netop dette rally, men at skabe et grundlag for en sæson i IRC til næste år.

Kris Meeke får dermed nok af konkurrenter til, men han har også en teamkammerat med i feltet. Kronos-teamet, som er dem, der leverer Kris Meekes Peugeot 207 S2000 har endnu en bil til start kørt af Adam Gould. Gould er en ung kører, som man forventer sig meget af i England. Han er blevet udvalgt af et ekspertpanel af rallyjournalister til at deltage i dette rally i en Peugeot 207 S2000 støttet af BF Goodrich. Det bliver hans første rally i en S2000 bil og desværre var han under shakedown-testen udsat for motorproblemer, så han er ikke alt for godt stillet her op til starten.

Så på trods af, at der ikke er noget mesterskab at køre om i det skotske IRC-rally, så skal der nok blive kamp. Der er prestige på spil og det skal nok skabe motivation.