Le Mans 2010 kommer til at byde på et gensyn med hæderkronede bilmærker på Le Mans. Ford GT vender tilbage til banen, hvor den triumferede flere gange for 40 år siden i form af Ford GT40. Også Jaguar-mærket returnerer, ligesom BMW gør det i årets udgave af det legendariske 24-timersløb.

Selvom hverken de tre teams, der indsætter Jaguar XKR og Ford GT på Le  Mans er en fabriksindsats, så er det et glædeligt gensyn for bilfans verden over, når det amerikanske Jaguar XKR-team med bl.a. Marc Goossens deltager i bilen, der er bygget med støtte fra Jaguar i Nordamerika.

Jaguar XKR på Laguna Seca i ALMS 2009

Jaguar deltog satte præg på det generelle klassement op gennem 1980erne og i 1990 som fabriksteam, hvor John Nielsen m.fl. tog den historiske, første danske sejr i Gr. C-raceren XJR-12. I 1993 vandt John Nielsen igen i en fabriksindsat Jaguar XJ220C i GT-klassen – sejren blev dog tager fra teamet pga. regelbrud.

BMW M3 i ALMS 2009

Også BMW kommer igen på Le Mans, efter fabrikken vandt generelt i 1999 med V12 LMR-raceren. En bil, Tom Kristensen var snublende tæt på at tage endnu en Le Mans-sejr i, men måtte udgå efter crash fire timer før målgang. Denne gang bliver det dog i samme klasse som Ford GT og Jaguar XKR, nemlig i den hårde GT2-klasse. To M3 E90 bliver indsat med bl.a. WTCC-kørerne Andy Priaulx og Augusto Farfus.

Ford GT-racerne indsættes af Matech Racing – der i øvrigt går efter at køre med 100 % feminin besætning – og Marc VDS Racing. Begge teams har i 2009 kørt med i FIA GT-mesterskabet i bilerne, dog med blandet succes. Ford GT40 vandt Le Mans fire gange i træk i 1966-1969 med bl.a. Chris Amon, Bruce McLaren og Jackie Ickx som kørere.

Se YouTube-video med RSR’s Jaguar XKR her på Racemag!

Oplev Ford GT i GT1-trim her i denne YouTube-video fra Matech Racing

Fotos: American Le Mans Series, FIA GT1