DASUs eliteudvalg har færdigbehandlet ansøgningerne om indplacering og økonomisk støtte til de største talenter inden for karting og banesport.

Støttekonceptet er uændret niveaudelt i tre faser; begyndende med indplacerede på Niveau 3 (Team Danmark Bruttoatleter), Niveau 2 (Team Danmark Eliteatleter) og Niveau 1 (Team Danmark Verdensklasseatleter).

Størstedelen af den økonomiske støtte er atter i år øremærket unge formeltalenter på DASU Niveau 2 (Team Danmark Eliteatleter). Denne gruppe består af kørere, der vurderes at have potentiale til at nå toppen i den mest eftertragtede disciplin inden for bilsport: Formel 1, alternativt dets amerikanske modpol Indy Car. Sidstnævnte er et nyt tiltag.

De primære støttemodtagere er:

Christian Lundgaard

Som indplaceret i Renault Driver Academy er Christian den danske køre, der er tættest ved det forjættede mål: Formel 1. Han deltager i år i det prestigefyldte FIA International Formula 3 Championship, der afvikles i forbindelse med de europæiske Formel 1-løb i Europa og Rusland. I tilgift stiller Christian Lundgaard til start for ART Grand Prix, der har vundet GP3-serien de sidste fire år (FIA International Formula 3 Championship afløser GP3 fra 2019). De store forventninger understøttes af stor økonomisk opbakning fra DASU, Team Danmark og Dansk Metal. Det er værd at bemærke, at den 17-årige østjyde de sidste tre år har indkørt 33 points hen imod den eftertragtede superlicens (der kræver 40 points). En succesfuld sæson 2019 vil derfor stille ham i en unik situation som en af de få kørere i hans aldersgruppe der både besidder de sportslige resultater, ret til superlicens samt status som et af de varmeste ”up-and-coming” navne i international bilsport.
Christian Lundgaard er også den primære modtager af støtte fra Racing for Denmark og indplaceret som Team Danmark Eliteatlet.
Læs mere på
www.facebook.com/clundgaard; www.art-grandprix.com/; www.fiaformula3.com/

Frederik Vesti

Den næste i rækken af støtteberettigede talenter er 16-årige Frederik Vesti. Sønderjyden har de sidste to år hentet erfaring fra det skrappeste Formel 4-mesterskab i verden (Tyskland), hvor det i 2018 blev til to sejre og efterfølgende debut i Formel 3. Derudover vandt Frederik to løb i det tilsvarende italienske F4-mesterskab.
Resultaterne betyder, at Frederik Vesti i år får chancen for et af de bedste formelteams uden for Formel 1: italienske PREMA Powerteam. Her er han blandt favoritterne i det nye FIA  Regional Europe Formula 3 Championship. Frederik er Team Danmark Eliteatlet.
Læs mere på
www.facebook.com/FrederikVestiMotorsport/; www.premapowerteam.com/en/news.php

Nicolai Kjærgaard

Den 18-årige esbjergenser slog i 2018 sit navn fast med syvtommer søm, da han sluttede på andenpladsen i det prestigefyldte British Formula 3 Championship, efter fem sejre og et antal podieplaceringer i årets løb. Sidst det skete var da Kevin Magnussen ligeledes sluttede på andenpladsen i mesterskabet i 2011.
I 2019 træder Nicolai for alvor ind på den europæiske scene, hvis han som forventet debuterer i løbsserien EuroFormula Open, der køres for en tidligere årgang Formel 3-biler. Nicolai er Team Danmark Eliteatlet
Læs mere på www.facebook.com/NicolaiKjaergaard/; www.euroformulaopen.net/en/;www.nicolaikracing.com/

Christian Rasmussen

Den fjerde og sidste støttemodtager i 2019 er den ligeledes 18-årige Christian Rasmussen, der har sin base i Dragør på Amager. Med udspring i det hjemlige Formel 4-mesterskab tog Christian i 2018 det usædvanlige skridt at rejse over Atlanten for at konkurrere i US Formula 4 Championship. Initiativet var en øjeblikkelig succes, idet gymnasieeleven fra start var blandt de dominerende i mesterskabet; vandt fem løb og sluttede på tredjepladsen. I 2019 gælder det ”The Road to Indy” for Jay Howard Racing, og deltagelse i US Formula 2000 Championship, der kører med ved de fleste afdelinger af Indy Car Championship. Christian er Team Danmark Eliteatlet
Læs mere på www.facebook.com/christianrasmussenracing/; www.usf2000.com;

”Aldrig tidligere har vi i DASU haft så mange unge formeltalenter placeret i så velrenommerede teams på samme tid og i afgørende tidspunkter i deres karrierer,” siger DASUs sportschef Bo Baltzer Nielsen. ”Det bliver vanvittigt spændende at følge de fire køreres fremskridt i 2019 og se, hvad det kan føre til”.

Sæsonen 2019 bliver ikke mindre spændende af, at der findes en lignende talentmasse blandt unge GT-kørere. Her er Danmark repræsenteret ved ikke mindre end seks fabrikskørere ved nogle af verdens mest berømte bilfabrikker; igen en unik situation for et lille land. I 2019 er Mikkel Jensen fabrikskører for BMW, Dennis Lind for Lamborghini, Marco Sørensen/Nicki Thiim for Aston Martin, Jan Magnussen for Corvette, samt, ikke mindst, Michael Christensen for Porsche. Sidstnævnte vant Le Mans i den prestigefyldte GT Pro-klasse i 2018, og fører i kampen om VM inden de sidste tre afdelinger.
Foruden ovennævnte er Mikkel Mac, Nicolai Sylvest, Christina Nielsen, Anders Fjordbach, Nicklas Nielsen og Mikkel O. Pedersen indplaceret som Eliteatleter.

Den ovennævnte opgørelse indikerer klart, at den vigtigste del af DASU og Team Danmarks talentprogram udgøres af Niveau 2, der udgøres af kørere der enten klarer springet til verdenseliten, eller må finde sig en anden karrieremulighed.

På Niveau 3 findes et antal helt unge udøvere, der via samlinger indføres i det at være eliteatleter. Her er i 2019 indplaceret ca. 20 unge kart- og formelkørere. Som noget nyt indplaceres også aktive med udgangspunkt i det danske Formel 4-mesterskab. Indplacerede her kan kalde sig Team Danmark Bruttoatleter. Disse har omkring to år til at bevise de har potentiale til mere.

Endelig er der Niveau 1, der består af kørere i den absolutte Verdenselite (Team Danmark Verdensklasseatleter).

Team Danmark anerkender karting og asfaltbane som støtteberettigede discipliner. DASU udfører med jævne mellemrum selv talentudviklingsarbejde i offroad og rally.

Til støtte for DASU og Team Danmarks talentarbejde blev der i 2018 etableret Racing for Denmark, der har karakter af en erhvervsklub for eksterne støtter af de absolut største talenter inden for banesport.

Overordnet ansvarlig for DASU Talentarbejde er Sportschef Bo Baltzer Nielsen (bbn@dasu.dk). Ansvarlig for talentudvikling Niveau 3 er Dennis Wounlund (dw@dasu.dk). Tilknyttet sportspsykolog er Nikolaj Korsgaard (nbkinmomentum@gmail.com).

Se den fulde liste over indplacerede her.