Lewis Hamilton tog pole position i absolut sidste øjeblik, knap to tiendedele foran sensationen Adrian Sutil i Force India. Dermed forsætter det indisk-ejede miniputteam at slå de større teams.

Dagens kvalifikation var domineret af de Mercedes-Benz-motoriserede racere. Seks ud af de ti pladser i Q3 blev snuppet af kørere, med den tysk/engelske kraftpakke i ryggen. Kun Ferraris Kimi Räikkönen kunne blande sig i Mercedes-Benz-dominansen, da han placerede den røde racer på tredjepladsen til morgendagens italienske grand prix.

Efter Ferrarien følger Heikki Kovalainen og de to Brawn GP-kørere, endnu en gang med Rubens Barrichello som bedst af de to.

Vitantonio Liuzzi lægger op til et perfekt comeback, endda på hjemmebane, med syvendebedste tid.

De øvrige placeringer i top ti er alle Renaulter – med Fernando Alonso som bedste på en ottendeplads, mens Sebastian Vettel og Mark Webber i Red Bull Renault er nier og tier.

Begge BMW Sauber-kørere måtte udgå af Q2 efter en ellers stærk optræden indtil videre på Monza. Både Robert Kubica, 13., og Nick Heidfeld, 15., fik problemer med motorerne.

Giancarlo Fisichella kører denne weekend nok for det hæderkronede Ferrari-team, men italieneren var et stykke efter sin gamle arbejdsgiver, Force India. Fisico starter fra 14. pladsen – et halvt sekund fra at være kommet i top 10 og dermed i Q3.

Feltet sluttes af Williams-Toyota med Nakajima i en uvant rolle som teamets hurtigste, og de to Toro Rosso-racere med Sebastian Buemi som bedst af de to.

Resultat fra dagens kvalifikation:

1. Hamilton, McLaren-Mercedes
2. Sutil, Force India-Mercedes
3. Raikkonen, Ferrari
4. Kovalainen, McLaren-Mercedes
5. Barrichello, Brawn-Mercedes
6. Button, Brawn-Mercedes
7. Liuzzi, Force India-Mercedes
8. Alonso, Renault
9. Vettel, Red Bull-Renault
10. Webber, Red Bull-Renault
11. Trulli, Toyota
12. Grosjean, Renault
13. Kubica, BMW-Sauber
14. Fisichella, Ferrari
15. Heidfeld, BMW-Sauber
16. Glock, Toyota
17. Nakajima, Williams-Toyota
18. Rosberg, Williams-Toyota
19. Buemi, Toro Rosso-Ferrari
20. Alguersuari, Toro Rosso-Ferrari

Foto: Force India F1