Michael Schumacher meddelte i ugens løb, at han trækker sig tilbage fra Formel 1 efter denne sæson. Det store spørgsmål er så, hvad Schumacher skal lave fremover.

Forslag og bud er der nok af, men mon ikke beslutningen først lige rigtig skal synke ind hos den syv-dobbelte verdensmester. Michael Schumacher har tidligere på sæsonen sagt, at han ville have god tid til at tænke over, hvorvidt han ville tage en sæson mere. Han holdt fast i at han ville komme med sin udmelding til oktober. Da Norbert Haug og Ross Brawn fik muligheden for at få fat i Lewis Hamilton, lader det dog til det endte med at blive Mercedes, der tog beslutningen. Når det er sagt, så lagde Schumacher selv vægt på, at han ikke helt havde energien og motivationen mere. Så der er på ingen måde blev smækket med døren.

Hvad bringer fremtiden så?

Daimler-koncernens bestyrelsesformand Dieter Zetsche har givet udtryk for at han ønsker Schumacher fortsætter hos Mercedes i en ny rolle.

– Mit personlige ønske, er at han efter en aktiv karriere i cockpittet,  forbliver en partner til vores koncern, udtalte Dieter Zetsche til Bild am Feiertag.

Der har dog ikke endnu været nogle forlydender om, hvad en sådan rolle kunne være. Det kunne være som ambassadør for teamet eller Mercedes-navnet, som det er set med tidligere motorsportsstjerner. Schumachers navn vil fortsat have en kæmpe reklameværdi for Mercedes. Bliver det decideret en rolle i selve Formel 1-teamet, så kræver det nok, at vi skal længere hen på sæsonen, før der er truffet beslutning om det. Kontraktforhandlingerne med Lewis Hamilton har uden tvivl haft førsteprioritet.

En anden mulighed er dækfabrikanten Pirelli, der har åbnet en dør på klem.

– Hvis han kommer til at kede sig i de schweiziske bjerge, så skal vi nok finde et job til ham, udtalte Pirellis chef Paul Hembrey.

Bemærkningen kom til den tyske side motorsport-total.com, men dog med et smil på læben fra Hembrey. Der er nok ingen tvivl om, at Pirelli-chefen kunne finde det interessant, at få Schumacher som ambassadør eller testkører, men hvorvidt det er realistisk, er nok en anden sag.

En tredje mulighed er, at Michael Schumacher fortsætter i en anden motorsportsklasse. Tyskeren har selv nævnt at han vil køre løb for at vinde – og det kan jo lade sig gøre i andre motorsportsklasser. Han har dog ikke på noget tidspunkt selv nævnt noget om, hvor det kunne være. Årsagen til det skal nok mere findes i, at havde han tidligere åbnet for den dialog, så ville spekulationerne om hans farvel til Formel 1 nok have taget endnu mere spalteplads, end det allerede har gjort i løbet af sæsonen. Men et bud kunne være den ekstremt populære DTM-serie, hvor Mercedes også er engageret. Her har hans bror Ralf Schumacher kørt siden 2008, men uden den store succes – en ottendeplads i det samlede mesterskab er hans bedste resultat ind til nu. Langdistance løb som WEC-serien eller gæsteoptræden til løb som Le Mans kunne også være en mulighed – den er dog, som det ser ud nu ikke forenelig med Mercedes-brandet. Men deltagelse i løb som 24h Nürburgring vil dog være muligt med Mercedes.

En helt fjerde mulighed er, at han helt blot trækker sig tilbage, og helliger sig sin familie og livet i Schweiz ved Geneve-søen. Han har haft en lang karriere, hvor han har været forskånet for meget alvorlige uheld. Det mest alvorlige har været, da han brækkede benet tilbage i 1999 i England.

Men helt holde sig væk fra motorsport kommer han nok ikke til – om det så bliver gæsteoptrædener som kører eller en mere PR-relateret rolle det må tiden vise. Faktum er, at han med syv VM-titler forbliver en Formel 1-legende, og at hans rekorder vil stå mange år frem.