Nordjyske Marco Sørensen løb med den nok mest prestigefyldte hædersbevisning i dansk motorsport, årets bilsportskører.

Danskeren fik prisen “som anerkendelse for nordjydens forrygende debutsæson i klassen Formel Renault 3.5, der køres som en del af Renault World Series og er en af de direkte fødeklasser til Formel 1”, som DASU skriver.

Med en sejr og yderligere to podieplaceringer og en samlet sjetteplads i mesterskabet satte danskeren et solidt aftryk på serien – og det kunne som bekendt have blevet til mere, efter han udgik to gange i føring med tekniske problemer.

DASU begrunder valget af Marco Sørensen yderligere:

Marco Sørensens karriere indtil nu er i det hele taget et skoleeksempel på man aldrig skal give op. Opstigningen gennem rækkerne til tærsklen til bilsportens højeste klasse er sket på trods af kronisk mangel på sponsormidler, men kendetegnet af stor vilje og en utrolig gejst når chancen bød sig. Da han med kort varsel inden sæsonstarten blev tilbudt en plads i det nydannede Lotus team fik Marco Sørensen muligheden for at kæmpe med konkurrenterne på højt niveau, selv om det skete i et nyt team med ny engineers og mekanikere.

I 2012 har dansk bilsport kunnet glæde sig over en ny generation af store talenter, samtidig med at de etablerede kører stadig leverer topresultater. Men Dansk Automobil Sports Union vurderer at Marco Sørensen er den der har formået at få mest ud af det materiel han fik til rådighed, og derfor fortjent er Årets Bilsportskører 2012.

Prisen som Årets Bilsportskører er i sin nuværende form udsat siden 1994, hvor den første gang blev tildelt Jan Magnussen for hans sejr i det britiske Formel 3 mesterskab (i perioden 1967 – 81 eksisterede prisen i form af ”Årets Motorsportsmand på fire hjul og på to hjul”).

Vinderen af prisen kåres af en komite nedsat af DASUs bestyrelse. Foruden æren modtager vinderen et indgraveret sølvfad og en check på 20.000 kr. Den fulde liste over prisvindere er vedhæftet som fil.

Øvrige priser uddelt ved Dansk Motorsport Award 2013:

Årets Talent Asfaltbane – Nicolai Sylvest

Nicolai Sylvest (AAS) blev i 2012 tidernes hidtil yngste Danmarksmester i Formel Ford, da han efter finaleløbet på FDM Jyllandsringen i en alder af blot 15 år og 4 mdr. sikrede sig mesterskabet i den klassiske disciplin. I tilgift fik Nicolai sin internationale debut på baner som Nürburgring, Spa og Zandvoort, hvor han hjemførte en podieplads samt en masse værdifuld erfaring.
Hans talent er så åbenlyst at han af Team Danmark er indplaceret i et særligt talentudviklingsprojekt de næste tre år. Evnerne kommer nok ikke fra fremmede; far Jesper er selv flere gange Danmarksmester i baneløb. Allerede i 2013 rykker Jægerspris-talentet videre til formel 3.

 

Årets Talent Offroad – Tobias Daarbak

Med sine 11 år er Tobias Daarbak (FSAS) det hidtil yngste talent DASU har kåret. Hæderen tilfalder efter han for andet år i træk vandt alt i 85 cc klassen i crosskart. Det gjaldt både Lindtek Cup’en og mesterskabet på hjemmebanen Ørnedalen. Dermed gentog Tobias succesen fra 2011.
Allerede som femårig debuterede han i motorsporten, men dengang var det på to hjul, nemlig motocross. I 2010 blev det til debut på fire hjul, og Østervrå-knægten har ikke siden set sig tilbage.
Tobias Daarbak har dermed lagt sig i spidsen for en gruppe af unge talenter, der sigter på at gøre karriere i crosskart, og det skal blive spændende at se hvor langt talentet rækker. Målet er foreløbig at rykke op i den større 125 cc klasse, og deltage i internationale løb når alderen tillader det.

 

Årets Talent Karting – Frederik Schandorff

Frederik Schandorff (DMKA) var i 2012 den altdominerende kører i Dansk Super Kart, da han præsterede at vinde DASU/DINO Talent Cup med maksimum point og derved naturligvis mesterskabet. I tilgift vandt den 15-årige  også Danmarksmesterskabet i KF2, og blev udtaget til DASU og Team Danmarks officielle hold til CIKs U18 VM. Her blev det til tre finalepladser af tre mulige, og en sammenlagt placering som nr. 13 blandt mere end 70 deltagere fra hele verden.
I 2013 sadler den talentfulde skoleelev fra Rønde på Djursland om og stiller til start i Formel Ford. Dermed går han i hjulsporene på mange af dansk bilsports største navne gennem tiderne.

 

Årets Talent Rally – Morten Grove Nielsen

2012 startede dramatisk for årets rallytalent Morten G Nielsen (KOM) , da en værkstedsbrand kort før sæsonstart pludselig truede deltagelse i årets mesterskab. Men alt endte lykkeligt for den 24-årige fra Fårvang, der sammen med sin far Frits for andet år vandt DM for Standard National. Faktisk vandt Morten og Frits ti løb i træk før sejrsrækken blev brudt.  Det skete da teknikken i den lille Peugeot 206 RC drillede i Roskilde.

Parret kom dog hurtigt tilbage på sejrskurs, og ved finaleløbet på Bornholm vandt de igen og sikrede sig dermed andet DM i træk. Talentet er så åbenlyst at Morten Grove Nielsen også var kraftigt inde i billedet i DASUs jagt på en rallykører med x-faktor.

Resultaterne berettiger oprykning til de hurtigere klasser. Forhåbentlig sker det i 2013.

 

Colding Pokalen – Nicklas Nielsen

Colding pokalen er indstiftet af den tidligere landstræner i karting, guldsmed Kim Colding. Uddelt første gang i 1993, tildeles vandrepokalen et ungt talent, der med udgangspunkt i kartingsporten gør Danmark ære i udlandet.
I 2012 tilfalder prisen Nicklas Nielsen (GGK) for dennes sejr i CIK Asia-Pacific Championship for KF2, samt femtepladsen ved EM i samme klasse. Den 15-årige skoleelev fra Hørning ved Århus anses af mange for det største kartingtalent i Danmark lige nu, og spås en stor fremtid. Således er han i 2013 blevet ”headhuntet” af det mest prestigefyldte navn i karting, og anses som en af favoritterne til årets mesterskaber.
Nicklas Nielsen er ligeledes nomineret i kategorien Årets Kartingkører ved Dansk Motor Sport Award, og indplaceret i det særlige Team Danmark talentprogram.

 

Hölzer Pokalen

Automobil Sports Klubben benyttede Dansk Motor Sport Award til at uddele den traditionsrige Hölzer Pokal til Jason Watt.