Sidste efterår fik Casper Nielsen ikke bare et, men flere telefonopkald, som ændrede hans karriere. Nu er han med i toppen af Clio Trophy Belgium.

Tekst: Morten Alstrup
Fotos: Jonathan Godin, Jordan Dozin

Enhver kører med bare den mindste smule selvtillid håber på, at telefonen ringer efter et godt resultat. Det gjorde den i efteråret for Casper Nielsen.

”Jeg havde kørt et par løb i den hollandske Peugeot 206 Cup, men der var stadig corona, og den sidste afdeling blev aflyst,” fortæller han. ”Jeg tænkte, at jeg godt ville slutte sæsonen af, så jeg valgte at starte i Spa Rally. Løbet var meget anderledes end det, jeg havde været vant til. Vejene var ekstremt hurtige og drejede hele tiden. Og så var der regn. Og vi havde sne til prologen.”

Løbet foregik i farmand Carstens efterhånden alderstegne Peugeot 106 Maxi.

”Jeg kørte med en hollandsk co-driver, og vi havde åbenbart imponeret mange ved at køre top 12-tider på flere prøver i sådan en gammel spand,” siger Casper Nielsen. ”Det tænkte jeg ikke så meget over, men derefter ringede min telefon. Jeg blev spurgt, om jeg kunne være interesseret i at deltage Clio Trophy Belgium.”

”Det lød lidt vildt, da de ringede, og ja, jeg blev overrasket over det. Først ringede sponsoren og så andenkøreren. Jeg synes selv, at det var overraskende.”

Clio Trophy Belgium er en mærkeklasse, hvor alle hold deltager i Renault Clio Rally5-biler.

”Der er 12 Clioer. Efter hvert løb bliver bilerne kaldt ind, og så bliver man f.eks. bedt om at skille gearkassen ad, så den tekniske kontrol kan tjekke alle numre. Det er noget af en oplevelse,” lyder det fra Casper Nielsen.

UDFORDRENDE BIL

At køre en Rally5-bil har også været en oplevelse for ham.

”Jeg har været vant til at køre en Peugeot 106 Maxi, men når man kommer over i sådan en Clio, skal man køre mere roligt. Det er en 1,4-liters motor med turbo. Kører du for aggressivt, så taber du bare tid,” siger medlemmet af Horsens Automobil- og Motor Klub.

”Bilen har været den største udfordring for mig. Jeg har aldrig kørt løb med turbomotor før, og den ligner meget en standardbil. Bremserne er ikke kæmpestore, men bilen kan køre stærkt, hvis du lærer den at kende. I en Peugeot 106 Maxi kan du bremse sent, men det har Clioen ikke bremser til. Du skal lære at holde en høj fart ind i svingene. Clioen skal køres på en let måde, en anderledes måde, men når du har lært det, kan du køre stærkt. Den har 180 hk. Det er ikke meget i rallyverdenen, men den kører alligevel stærkt. Jeg har været vant til at skifte gear ved 8.000 eller 9.000 omdrejninger, men her sker det ved 4.700 omdrejninger. Det har jeg skullet vænne mig til.”

Clio Trophy Belgium har ikke blot betydet, at Casper Nielsen skulle køre i en ny rallybil. Han har også skullet lære en ny co-driver at kende. Den 14 år ældre Ward Hanssens.

”Han er lidt en spradebasse, men han har nok været co-driver i 25 år, og har kørt VM- og EM-løb,” fortæller Casper Nielsen.

”For mig er det rart at have en erfaren co-driver. Han kender løbene, og når han siger Dette her løb er præget af glatte veje, er det virkelig rart. Det giver selvtillid, når man ved, at ham ved siden af ved, hvad man snakker om.”

LYTTER MERE

Men selv om der er en sproglig udfordring, oplever Casper Nielsen det som en fordel.

”Teamet er belgisk, men sponsoren er hollandsk,” siger han. ”Jeg kan hverken snakke belgisk eller hollandsk og de kan ikke snakke dansk. Noterne er lidt et miks af de tre sprog. Og så engelsk. Engelsk er fint for mig, men det er noget, jeg har skullet vænne sig til.”

”For mit vedkommende har det været godt. Når jeg har haft en dansk co-driver vil jeg ikke sige, at jeg ikke har lyttet efter, men jeg har måske kørt efter mit eget hoved, så det har været godt at få noterne på engelsk. På den måde har jeg lært at bruge det maksimale af min co-driver. En co-driver er det vigtigste værktøj, du har i en rallybil. Det har det været for mit vedkommende. Altså hvis du vil køre stærkt.”

Casper Nielsen kommer ud af en rallyfamilie. Hans far kører rally – og ejer den legendariske Peugeot 106 Maxi, han har forsøgt sig med. Onkel Frank kører også rally og har en DM-titel på sit CV.

”De har hjulpet mig med dækbudgettet, men det er første gang, at jeg prøver at have andre sponsorer end dem,” siger den unge kører. ”Hovedsponsoren på vores bil er et hollandsk lampefirma.”

Casper Nielsen indrømmer, at han har været igennem en udviklingsproces efter skiftet til den belgiske løbsserie, hvor han og Ward Hanssens har kørt tre løb sammen i Clioen.

”Jeg synes selv, at jeg er blevet en bedre chauffør,” siger han. ”Tidligere havde jeg mange dumme afkørsler, fordi det blev for vildt. Men nu er jeg blevet en hurtigere chauffør på den rigtige måde. Der er også kommet noget ansvar med, fordi der er kommet sponsorer på.”

MANI MED SIDESPEJLE

Deltagelsen i Clio Trophy Belgium har også været en øjenåbner for ham.

”Dæktryk er noget af det vigtigste,” siger Casper Nielsen. ”I teamet har vi en mekaniker, som har bruger meget tid på det. Efter hver prøve skal jeg tage dæktryk, og så skal jeg melde tilbage på mobiltelefonen. Det gjorde vi ikke til det første løb. Huskede du at checke dæktryk spurgte han, men jeg kørte bare. Så snakkede vi om, at jeg bøvlede med understyring. Jeg troede, at det var på grund af asfalten. Gør sådan og sådan, sagde han. Varm dækkene op, check dæktryk, luk luft ud. Man kan virkelig mærke forskel.”

Samarbejdet med Ward Hanssens og teamet omfatter ikke kun løbene i Clio Trophy Belgium.

”Vi stiller også til start i VM-løbet Ypres Rally i august, selv om det ikke er en afdeling af mesterskabet,” siger Casper Nielsen med glæde i stemmen.

En VM-start var ellers en fjern drøm, da han som 16-årig væltede på sin cykel. Det kostede ham det ene øje.

”Jeg har aldrig prøvet at køre rally med begge øjne, så jeg kan ikke sammenligne før og efter,” siger han. ”Jeg har trænet mig selv op, så det fungerer for mig, men jeg kæmper lidt med det, hvis jeg skal kikke ud af øjenkrogene, når jeg skærer et sving, men ellers mærker jeg ikke noget til det. Jeg har en mani med at smadre et sidespejl på højre side. Når jeg klapper et sidespejl, ved jeg, at jeg ikke skal komme tættere på.”

”Der er mange, som siger Det må være svært at se, eller Så kan man ikke være med i toppen. Jeg vil ikke bruge det som en undskyldning. Er jeg ikke med i toppen, er de andre bare hurtigere. Eller også er jeg ikke god nok.”

Se stillingen i Clio Trophy Belgium her.

Denne artikel er bragt i Autosport #3 2022. Autosport er Danmarks eneste dedikerede bilsportsmagasin, og du kan modtage det ved at blive medlem af en af klubberne i DASU. Find din klub her.