Når man rejser ud for at se Formel 1, vil man ofte gerne have nogle virkelig gode pletskud med hjem i bagagen. Som en lille hjælp får du her en række tips til fotografering af Formel 1 og andet motorsport.

Kendskab til sporten
En vigtig forudsætning for at opnå de perfekte skud af de hurtige Formel 1 biler er først og fremmest at have kendskab til sporten. Som læser af Racemag har du sikkert det, og dermed er du allerede godt på vej til at blive en habil motorsportsfotograf. Når man kender sporten, så ved man nemlig også, hvilke situationer der giver de bedste billedmuligheder.

Find inspiration
Det kan også være en god idé at finde inspiration i de billeder andre har taget af Formel 1 løb eller motorsport mere generelt.

Fokus
Når man fotograferer ting i høj fart – eksempelvis en Formel 1 bil – er det ikke kun bilen, som er i bevægelse. Det skal man også selv være. Man skal følge bilens bevægelse med kameraet. I den forbindelse kan man med fordel bruge kameraets følgefokus funktion. Ved brug af følgefokus fokuseres der kontinuerligt på motivet (i dette tilfælde bilen), så længe udløseren holdes halvt nede. Samtidig er motivet hele tiden i fokus. Med følgefokus opnår man som regel, at billedet får den rigtige skarphed.

Lukketid og blænde
Hvis man gerne vil opnå den helt rigtige dybdeskarphedseffekt, hvor Formel 1 bilens bevægelse fryses, mens baggrunden er sløret, bør man som udgangspunkt vælge en kort lukkertid og stor blændeåbning.

Jo flere jo bedre (som hovedregel i hvert fald)
Hvis man vil være sikker på at få minimum ét godt billede i kassen, kan det desuden være en god idé at indstille kameraet til skyde med flest mulige billeder per sekund. Det er dog ikke altid nok. Man øger ydermere chancerne for at fange det helt rigtige øjeblik ved at være et klik foran. Både øjet og kameraet reagerer som oftest med en smule forsinkelse, og derfor kan man med fordel klikke løs et splitsekund før, man ellers ville have gjort.

Film i stedet for at fotografere
Man kan også vælge at filme de hurtige Formel 1 biler i stedet for at fotografere dem. Ved at filme i stedet for at fotografere kan man blandt andet optage flere billeder i sekundet. Til gengæld går man på kompromis med billedkvaliteten i filmen, som bliver en anelse hård at se på og man opnår heller ikke den helt samme dynamik i billedet, som man gør i det rigtige fotografi.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her