Da Extreme E-serien sammen med mere end 80 frivillige fra danske motorsportsklubber kørte Arctic X Prix i Kanqerlussaq på Grønland, så skete det for foden af den næststørste gletsjer i verden.

Formålet med Arctic X Prix var at sætte fokus på klimaforandringerne i den arktiske del af verden, og ud over de 18 kendte racerkørere, medbragte Extreme E også deres ‘legacy-program’, der skal sætte fokus på problemerne og løse dem.

Da Arctic X Prix selv besøgte stedet, så var det med et minimalt aftryk klimamæssigt på området. For nylig var serien tilbage i Kanqerlussuaq med kørerne Kevin Hansen og Hedda Hosås.

“Jeg kan huske, første gang jeg var på Grønland, da blev jeg virkeligt chokeret, så jeg kan kun forestille mig, hvordan det er for Hedda at komme her for første gang. Det er noget, der bringer en masse følelser tilbage, for det påvirkede mig meget, da jeg var her sidst,” siger Kevin Hansen om genbesøget.

“Det er et utroligt smukt sted. At køre i denne region og skabe opmærksomhed om klimaforandringer og den smeltende is, og så at komme tilbage og bevidne, at man ikke kan se vi var her, det er fantastisk. Det er vigtigt at huske, at vi ikke bare kommer på disse steder for at lave rod og bare køre race. Vi kommer her for at gøre en forskel,” siger svenske Kevin Hansen.

“Der hvor banen lå, har sandet blæst hen over området, og der er blomster, hvor lejren lå. Du kan ikke se, at der har været kørt race sidste år, det er i den grad et race uden at efterlade spor,” siger Laust Løgstrup, borgmester i Kanqerlussuaq.

En væsentlig del af Extreme E-mesterskabet er Legacy-programmet. Det er et program, der sættes i værk i lokalområdet, hvor der køres, med det formål at skabe støtte til særlige, lokale behov. I 2021 blev der startet projekter op på skolen som del af projektet.

Solpaneler blev installeret ved skolen i samarbejde med XITE Energy Racing og myenergi, ligesom klima blev implementeret i undervisningen på grønlandsk. Det program er siden rullet ud til 3.600 børn og unge i Grønland.

Dansk Automobil Sports Union faciliterede også indkøb af elektriske gokarts til brug i undervisningen på skolen i stil med skoleprojektet i Danmark, Hestekræfter – Motorsport på skoleskemaet.

“Det er fantastisk at være del af dette mesterskab og få muligheden for at rejse til steder som Grønland. Besøget på skolen var virkeligt sjovt. Vi mødte alle de her børn, også pigerne, og det føltes virkelig som om jeg var deres rollemodel. På samme tid var det virkeligt trist, da Kevin viste mig fotos fra sidste år. Det gjorde mig virkeligt trist over at se, hvor hurtigt isen smelter. Det er en stor oplevelse og en for livet,” siger norske Hedda Hosås.

Da Extreme E vendte tilbage, ventede der også Kevin Hansen og Hedda Hosås en glædelig overraskelse ved et besøg på skolen, hvor de stod for en workshop om klima – og gokart:

Eleven Magnus Asmussen havde bygget sin egen sæbekassebil med inspiration i Extreme E…

“Vi så det her store race sidste år, og var blæst bagover. Så vi forsøgte at bygge en bil at køre i, og vi skrev X44 på den, for vi elskede den måde, Seb (Loeb, red.) kørte – han var bare aggressiv. Det var så cool,” siger Magnus.

Extreme E vender tilbage til Grønland igen i nær fremtid for at følge op på Legacy-programmet.