Der er skrevet efterhånden utallige bøger om Tom Kristensen og hans Le Mans-sejre, og nu er endnu en bog om den danske, levende sportsvognslegende kommet i butikkerne.

Men hvor tidligere udgivelser om Tom Kristensen er begået af racerkørerens ven og presseansvarlige Niels Finderup, så er Tom K – Kongen af Le Mans skrevet af fotograf og skribent Peter Nygaard.

Det lover umiddelbart godt, for det giver læserne chancen for at komme mere bagom mennesket og racerkøreren Tom Kristensen, der på vej i sin karriere flere gange har været i kontroverser på og uden for banen med især danske kolleger – herunder Jason Watt, Jan Magnussen og Nicolas Kiesa.

Han hjalp mig ikke ligefrem med sine udtalelser – snarere tværtimod. Og der, hvor jeg kommer fra, hjælper man altså hinanden. Jan Magnussen, Jason Watt og jeg har altid prøvet at hjælpe hinanden så meget som muligt… Nicolas Kiesa om kontrovers med Tom Kristensen – fra Tom K Kongen af Le Mans

Med bogen tager Peter Nygaard læseren med fra Kristensen karriere siden gokartdagene, gennem Formel Ford 2000 til Treser Cup og Formel 3. Årene i Japan er beskrevet, om end noget kortfattet, hvilket er det samme for danskerens sæsoner i STW og BTCC, de tyske og britiske standardvognsmesterskaber.

Forsiden til Tom K - Kongen af Le Mans

Når siderne er vendt og læseren befinder sig i nyere tid – omkring årtusindeskiftet og frem – så er der flere detaljer og insiderviden, der giver indblik i Audi-kørerens flirt med Formel 1, de historiske syv sejre i langdistanceklassikeren Le Mans og senere også karrieren i tyske DTM.

Bogens knap 230 sider med tekst og fotos er letlæste, og særligt interessant er de mange referencer om Tom Kristensen fra tidligere og nuværende kolleger fra motorsporten. Her udtaler kørere, teamchefer og andet godtfolk sig om Tom Kristensen og dennes karriere, og flere af dem er faktisk forfriskende kritiske.

Racerkarrierer og motorsport har uomtvisteligt mange negative aspekter. Det får denne anmeldelse også, om end det er på et niveau for detaljeryttere. Selvom sproget er nemt tilgængeligt for langt de fleste læsere, så folder Nygaard sig ud i sproglige forsøg, der mislykkes. Ordleg og billedsprog skal sidde i skabet. Ellers bliver det et forstyrrende element, så det i stedet for at være en god oplevelse kræver, at en sætning bliver læst tre-fire gange før den forstås.

I samme negative, kritiske genre savner undertegnede flere detaljer om Tom Kristensens tidlige karriere, blandt i Japan, hvor fraværet af fotos trækker ned i den samlede bedømmelse. De senere år i Le Mans og DTM står endnu så klart i hukommelsen hos de fleste, at det er så som så med overraskelserne her.

Tom K – Kongen af Le Mans er udgivet af Gyldendal og kan købes på nettet og hos de fleste boghandlere. Bogen udkom i juni 2010. Kan købes på Gyldendals hjemmeside her (åbner nyt vindue) 

Fotos: Bogomslag og Peter Nygaard