Jan Magnussen får næste uge debut i en løbsweekend i NASCAR. Som første dansker har den alsidige racerkører kørt lidt af hvert og har ved tidligere lejligheder testet NASCAR for det anerkendte Hendricks Motorsports.

Det bliver dog et andet GM-støttet team, Phoenix Racing, som danskeren skal køre for. Men selvom Magnussen har sikret sig teamkort til Infineon Raceway, så er det ikke sikkert, at han får lov at stille til start.

Der kommer 43 biler til start ved hvert løb, men disse kvalificerer sig efter et særligt system, hvor de 35 bedst placerede biler (ikke kørere) i mesterskabet er sikret en startplacering.

Startplaceringerne til løbet afgøres af kvalifikationen, men der er således kun plads til otte biler, udover de 35 der er garanteret plads, og der er masser af biler, der kæmper om disse pladser. Jan Magnussens Chevrolet Impala, der kører med startnummer 09, er på Infineon Raceway ikke sikret adgang til løbet, hvorfor Jan Magnussen skal kvalificere bilen for at være sikret sin første start i et NASCAR løb.

NASCAR Sprint Cup seriens 36 løb køres primært på ovalbaner, men løbet Jan Magnussen skal køre er et af sæsonens to løb, der afvikles på ”almindelig” racerbane.

Jan Magnussen kravler ud af Phoenix Racings NASCAR ved test tidligere i år

Jan Magnussen blev sidste år, via sin ansættelse hos General Motors, kontaktet af NASCAR seriens absolut største team, Hendrick Motorsports, med henblik på at hjælpe dem med testarbejde. Magnussen har derfor gennemført flere tests med teamet, hvor han har givet sine inputs til teamet.

Den 1½ ton tunge bil, der yder tæt ved 900 HK fra sin 5,8 liter store V8 motor, er meget forskellig fra alt andet Magnussen har kørt. Dette til trods, har hans arbejde været så højt værdsat, at teamet, der selv har alle sine sæder besat, har anbefalet Jan Magnussen til et andet team, Phoenix Racing, der har valgt at sætte Jan i deres Chevrolet Impala på Infineon Raceway.

NASCAR er den største motorsportsserie i USA og dens popularitet indenfor amerikansk sport overgås kun af NFL. Med TV transmissioner til 150 lande, 75 millioner fans og enorme pengepræmier, er serien lige så svært opnåelig som Formel 1. Løbene trækker i gennemsnit 100.000 tilskuere og NASCAR kan desuden prale af, at de afholder 17 af verdens 20 største enkeltdags sportsbegivenheder.

Se tidsskema, links til livetiming og meget mere her på Racemag – klik på linket her!

Fotos: Zane Terry, Anders Majgaard