Sebastien Loeb udbyggede sin føring i VM-serien med en sikker sejr i Jordans VM-rally. Føringen blev sikret yderligere, da Fords hovedudfordrer til titlen, Mikko Hirvonen, udgik efter en afkørsel fredag morgen.

De meget støvede prøver i Jordan gjorde det vanskeligt for de første kørere på prøverne. Det var den første dag Loeb og Hirvonen, som det meste af dagen lå og sloges om 5. pladsen i rallyet. Det varede dog kun til dagens allersidste prøve, hvor taktiske overvejelser for alvor begyndte at spille ind. Jari-Matti Latvala valgte at holde fuld knald på til sidste meter, mens Dani Sordo og Petter Solberg, som havde kæmpet med ham om føringen, pludselig sænkede tempoet voldsomt og faldt tilbage i feltet for at sikre sig en mere fordelagtig startplacering om fredagen. Loeb røg derfor op som nummer 3 mens Hirvonen lå 5’er – begge omkring 30 sekunder efter Latvala.

Taktisk set lå Hirvonen godt placeret, men det udnyttede han ikke. I stedet sendte han sin Focus af vejen på den første prøve fredag morgen og så var hans løb kørt. Imens satte Loeb, som er kendt for at hade de taktiske spilfægterier, et angreb ind. Latvalas forspring blev langsomt spist og ved dagens slutning havde han en føring på 24,6 sekunder over Sebastien Ogier med Latvala yderligere et par sekunder bagude.

Men nu blev der for alvor tænkt taktisk! Latvalas 3. plads ville i teorien give ham et godt udgangspunkt, men det forsvandt allerede inden starten på første prøve lørdag. Ogier havde et teknisk problem og kom derfor for sent ud af servicepausen, hvorfor Latvala nu skulle køre lige efter Loeb. Ford var dog tvivlsomme overfor hvorvidt Ogier virkelig havde et problem eller om Citroën tænkte taktisk, så som modtræk lod de Mikko Hirvonen – som stadig kørte med langt nede i rækkerne – checke alt for tidligt ind til prøven, så han kørte foran Latvala. Den kunne Citroën imidlertid også være med på, så Ogier checkede også for tidligt ind og kørte nu allerforrest og tog det værste af støvet for Loeb.

Men ovenpå alle de taktiske overvejelser bed Loeb så blot tænderne sammen og satte en stribe hurtigste tider, som cementerede hans førsteplads. Taktik blev der talt meget om i Jordan, men hvor meget det egentlig betød kan man bagefter tænke over. Latvala kunne ikke hente Loeb på trods af en bedre startplacering på prøverne og Sordo og Solberg, som lod sig falde tilbage sidst på torsdagen for at opnå en fordel, fik aldrig igen hentet de sekunder, som de her satte til.

Foto: Citroën

Resultat:
1: Sebastien Loeb(F)/Daniel Elena(MC) – Citroën C4 WRC
2: Jari-Matti Latvala(FIN)/Miikka Antilla(FIN) – Ford Focus RS WRC 09 (+35,8)
3: Petter Solberg(N)/Phil Mills(GB) – Citroën C4 WRC (+1:11,8)
4: Dani Sordo(E)/Marc Marti(E) – Citroën C4 WRC (+1:49,3)
5: Matthew Wilson(GB)/Scott Martin(GB) – Ford Focus RS WRC 08 (+8:24,3)
6: Sebastien Ogier(F)/Julien Ingrassia(F) – Citroën C4 WRC (+10:26,4)
7: Federico Villagra(RA)/Jorge Perez Companc(RA) – Ford Focus RS WRC 08 (+11:28,0)
8: Kimi Raikkönen(FIN)/Kaj Lindström(FIN) – Citroën C4 WRC (+12:31,0)
9: Henning Solberg(N)/Ilka Minor(A) – Ford Focus RS WRC 08 (+14:08,6)
10: Xavier Pons(E)/Alex Haro(E) – Ford Fiesta S2000 (+18:33,9)

VM-stillingen – kørere:
1: Sebastien Loeb – 68
2: Jari-Matti Latvala – 43
3: Mikko Hirvonen – 37
4: Petter Solberg – 35
5: Sebastien Ogier – 33
6: Dani Sordo – 24
7: Henning Solberg – 18
8: Matthew Wilson – 16
9: Federico Villagra – 12
10: Xavier Pons – 5

VM-stillingen – teams:
1: Citroën Total World Rally Team – 101
2: BP Ford Abu Dhabi World Rally Team – 87
3: Citroën Junior Team – 48
4: Stobart M-Sport Ford Rally Team – 44
5: Munchi’s Ford World Rally Team – 16