Det er ikke mange bøger, der står på bogreolerne rundt om i landet om Jan Magnussen.
For godt halvandet år siden udkom den første officielle biografi om køreren, som solgte særdeles godt. Nu kan racerfans – både Magnussen-tilhængere og de, der bare er til motorsport generelt – godt rydde en plads på hylden.
Racerkører – et håndværk er en såkaldt coffeetable book – en bog i stort format, der måske bør ligge fremme frem for at blive gemt væk. Den 200 sider store, rigt illustrerede bog er, som det er kendetegnende for genren, ikke teksttung, men rig på røverhistorier, fakta, citater og kortere fortællinger om livet som racerkører.
For det er ikke kun livet som Jan Magnussen, man får indblik i. Det er livet som racerkører, de aspekter, som ikke ses i sportssektionen, på de glitrede sider eller andre steder for den sags skyld.
I turen rundt om racerkøreren kommer Magnussen og forfatter Nikolaj Karlshøj ind på emner, der umiddelbart ligger langt fra den populære kørers succeser og fiaskoer. Og så alligevel ikke. For i stedet for at fortælle anekdoter fra tiden i F1, Le Mans, ALMS og de øvrige 200 serier, Magnussen har kørt i, så giver bogen indblik i hvad der kræves af en racerkører før, under og efter et løb – og ikke mindst før og i løbet af en kørers eventuelle professionelle karriere.
Det bliver læseren sat ind i, ført ved hånden af Jan Magnussen selv gennem Karlshøjs pen. Sproget er i vanligt direkte Magnussen-stil, uden omsvøb og med et glimt i øjet – hvis et sprog da kan have det.
Bogen sætter læseren ind i indgangsklassen gokart, hvorfor det er et rigtigt godt sted at starte for unge knægte og piger – men også hvordan økonomien kan se ud, når det ikke blot er klubmesterskaber, men de helt store pokaler, der skal køres om.
Et af kapitlerne, der går tættest på Jan Magnussen som person er i kapitel 4, ’At ofre sig’. Her beretter Magnussen om sit personlige offer – at rejse fra sin kæreste, der ventede deres barn – Kevin – for at jagte racerdrømmen i England. Men det er ofre, som er nødvendige, hvis man går efter at kunne skrive racerkører på visitkortet.
En dansk DTC-dommer ville eksplodere, hvis han så, hvordan vi kørte. [.] I den sidste halve time af løbet gik det over gevind. Pludselig kørte alle som om, de manglede et kromosom, og løbet mindede til sidst om en blanding af indendørs gokart og julefrokost. (Jan Magnussen om NASCAR-løbet i 2010)
Herefter går fortællingen over økonomien og sponsorer, Magnussens gennemgang af yndlingsracerbanerne, Le Mans, managerens rolle, fortalt af manager Dorte Riis Madsen, om Magnussens flirt med NASCAR i 2010 over hvad der kræves af en racerkørers fysik og hvordan Magnussen spiser og træner.
Racerkører – et håndværk – er en anderledes bog i racergenren, som absolut kan anbefales, både til at snuppe fra ende til anden eller som opslagsværk, når man lige har en halv time. De flotte fotos fra både Magnussens eget arkiv som General Motors gør sig rigtig godt i det store format. Og til en pris på 299 er den til at spise.
Racerkører — Et Håndværk udkommer 25. juni 2012 og kan allerede nu bestilles hos alle landets boghandlere. Vejledende pris er 299 kroner.